Хлібопечі






















форма випічки
- Цеглинка. Готовий хліб має прямокутну форму.
- Багет. Багет схожий на витягнутий в довжину класичний батон - хліб виходить довгастим, заокругленим на кінцях. Через велику довжину і невеликої ширини багета в хлебопечках іноді передбачають випічку одночасно до чотирьох багетів.
- Круглий. Хліб круглий, іноді звужується донизу.
Кількість програм випічки
Кількість рецептів і спеціальних програм (сире тісто, джем, йогурт і т.п.), передбачених в хлібопічці. Чим більше ця кількість - тим більш просунутою є дана модель, тим ширше її можливості. З іншого боку, великий функціонал помітно позначається на ціні. Також варто враховувати, що конкретний набір програм в різних моделях може бути різним; так що при покупці варто уточнювати не тільки кількість режимів готування, але й їх конкретний список.
потужність
Номінальна потужність хлібопічки.
Даний параметр тісно пов'язаний з місткістю (див. «Максимальна вага випічки»): більшу вагу хліба неминуче вимагає більшої потужності для ефективного нагріву. У той же час моделі однакової місткості можуть мати різну потужність. У такому випадку варто враховувати, що більш потужний пристрій буде швидше справлятися зі своїм завданням, однак буде споживати більше енергії і, швидше за все, обійдеться дорожче.
програми
- Пшеничний. Хліб з пшеничного борошна дрібного помелу - той, що називають «білим». Смачний і поживний, підходить як для «солоних», так і для солодких бутербродів. Однак через високу калорійність його варто вживати в їжу помірно, особливо людям, схильним до зайвої ваги. Крім того, в пшеничній муці нижче вміст вітамінів та інших корисних речовин, ніж у житньому.
- Французький. Різновид пшеничного хліба з досить тонкою хрумкою скоринкою, легка і дуже м'яка всередині. Історично такий хліб з'явився як «булка до сніданку», дуже хороший в цій ролі і зараз.
- Цельнозерновой. Можливість випічки хліба з т.зв. цільнозерновий борошна (муки грубого помелу). В такому борошні, на відміну від звичайної, збережені всі компоненти зерна, за рахунок чого вона особливо багата мікроелементами і вітамінами. Вважається, що цільнозерновий хліб не сприяє набору ваги, зміцнює імунітет і позитивно впливає на серцево-судинну систему. Такий хліб готується довше звичайного за рахунок тривалого часу підйому і замісу тіста.
- Житній. Класичний "чорний" хліб. Багатий вітамінами і мікроелементами, менш калорійний, ніж пшеничний, за рахунок чого краще підходить для щоденного вживання. Однак рецепт його приготування досить складний і такою програмою оснащено відносно небагато хлібопічок - в основному це дорогі просунуті моделі.
- Бородинський. Різновид чорного хліба. Тісто готується заварним способом, в нього входять додаткові інгредієнти - житній солод, патока, коріандр і ін. Такий хліб має своєрідний запах і солодкуватий смак.
- Кекс. Солодка випічка, найчастіше з родзинками. Як правило, готується з пшеничного борошна з додаванням олії і яєць, за рахунок чого кекси дуже калорійні і досить «важкі» для шлунка.
- Дієтичний. Хліб, який не містить дріжджів. Вважається, що такий хліб менше впливає на фігуру; також вживається під час церковних постів.
- Без глютену. Глютену (клейковина) - група білків, що утворюються при випічці хліба за класичними рецептами. Вони можуть стати причиною алергії, крім того, існує захворювання, при якому глютен не засвоюється і пошкоджує кишечник. Режим безглютенової випічки дозволяє готувати хліб, який не містить клейковини і відповідний для вживання при подібних проблемах.
- Цельнозерновой. Можливість випічки хліба з т.зв. цільнозерновий борошна (муки грубого помелу). В такому борошні, на відміну від звичайної, збережені всі компоненти зерна, за рахунок чого вона особливо багата мікроелементами і вітамінами. Вважається, що цільнозерновий хліб не сприяє набору ваги, зміцнює імунітет і позитивно впливає на серцево-судинну систему. Такий хліб готується довше звичайного за рахунок тривалого часу підйому і замісу тіста.
- Варення / джем. Завдяки можливості перемішування і нагрівання продукту в робочій камері хлібопічки, багато моделей дозволяють готувати не тільки хліб, а й варення або джем. Для цього передбачений спеціальний температурний режим, при якому зберігається більше корисних речовин, ніж при звичайному варінні на відкритому вогні.
- Заміс тесту. Програма приготування сирого тесту, без подальшої випічки. Корисна в тому випадку, якщо планується готувати їжу поза хлібопічки - наприклад, можна робити тісто для пиріжків, пельменів, вареників тощо
- Йогурт. Програма приготування йогурту в домашніх умовах. Молоко і закваска завантажуються в робочу камеру хлібопічки, після чого там підтримується оптимальний температурний режим для життєдіяльності корисних молочнокислих бактерій.
- Вершкове масло. У деяких хлебопечках передбачена можливість використовувати мішалку для збивання вершкового масла з молока, вершків або сметани. Наявність такої функції корисно, зокрема, тим, що для виготовлення масла інгредієнти не обов'язково повинні бути свіжими - таким чином, можна купити свіжу сметану для вживання в їжу, а постійно деякий час - пустити на масло.
функції
- Диспенсер. Пристрій для автоматичного додавання в тісто додаткових інгредієнтів - родзинок, насіння, горіхів - безпосередньо в процесі приготування. Диспенсер дозволяє повністю автоматизувати процес приготування хліба, можна не боятися пропустити потрібний час для добавки додаткових компонентів. Особливо корисно його наявність, якщо хліб планується готувати вночі, до сніданку.
- Подвійна форма випічки. Можливість випічки хліба у вигляді двох окремих буханців за один раз - на відміну від звичайної процедури, коли хліб найчастіше випікається однієї буханцем. Зазвичай застосовується в хлебопечках, що випікають хліб у формі цегли (див. Форма випічки). Буханки невеликого розміру часто буває зручніше нарізати.
- Чаша з керамічним покриттям. Наявність у чаші (робочої камери) хлібопічки спеціального керамічного покриття. Така поверхня має хороші антипригарні властивості і легко очищається; при цьому вона вважається більш безпечною, ніж популярне тефлонове покриття, а при необхідності кераміку можна чистити навіть абразивними засобами (втім, подібна необхідність виникає вкрай рідко). З недоліків подібних покриттів можна відзначити крихкість, вони можуть розколюватися і відшаровуватися від сильних ударів.
- Можливість програмування. Можливість створення і редагування власних програм випічки хліба. Такі хлібопічки найбільш ун ...
Максимальна вага випічки
Максимальна вага хліба, який може за один раз спекти хлібопічка. Як правило, враховується вага готового хліба, а не вихідних інгредієнтів. Зрозуміло, мова не йде про точність до грама: на практиці вага готового продукту може відрізнятися в залежності від рецептури. Проте, даний параметр непогано характеризує місткість вироби.
Вибирати по даному параметру варто з урахуванням того, як багато хліба їдять в сім'ї, скільки доводиться його випікати за раз. Для порівняння: вага стандартного магазинного батона становить близько 350 - 450 г. При цьому варто враховувати, що домашній хліб нерідко виявляється більш смачним, ніж магазинний, його їдять більше і охочіше. А якщо ви маєте намір взяти об'ємну хлібопічку (від 900 г і більше) - бажано вибрати модель, здатну працювати на частковому завантаженні (див. «Вибір розміру хліба»).
Кількість лопаток для замісу
Більшість хлібопічок оснащуються однією лопатою для замісу тіста - цього цілком достатньо для підготовки тесту під хліб вагою до 1 кг включно. Моделі, що дозволяють випікати буханці більшого розміру (починаючи з 1200 г) часто оснащуються двома лопатями для замісу. Крім того, що дві лопаті дозволяють готувати тісто більшої ваги, вони також забезпечують більш швидкий і рівномірний заміс. Однак додаткова лопать, як правило, позначається на ціні пристрою.
Захист від перепадів напруги в мережі
Час, протягом якого діє захист від перепадів напруги в мережі.
Подібним захистом оснащено багато сучасні хлібопічки; при скачках напруги в мережі вона відключає пристрій від мережі і призупиняє програму, а коли напруга стабілізується - запускає її з того місця, де сталася зупинка. Час дії захисту - це час, протягом якого дані про програму можуть зберігатися в пам'яті хлібопічки після спрацьовування захисту і відключення зовнішнього живлення. Якщо за цей час напругу не вирівнялося і харчування не включилося, програма скидається, і процес потрібно починати спочатку. Таким чином, чим більше час, вказане в даному пункті - тим більш просунутою є захист, тим нижча ймовірність, що при збоях в мережі програму доведеться запускати заново. У деяких моделях час дії захисту може досягати 60 хвилин.
дисплей
Власний дисплей хлібопічки найчастіше є простим чорно-білий екран на 3 - 5 основних символів і кілька додаткових значків. Проте, навіть такий екран може видавати велику кількість додаткової інформації: дані про вибрану програму, час до завершення, настройки таймера, повідомлення про неполадки і т. П. Це робить управління хлебопечкой зручнішим і наочнішим.
оглядове вікно
Оглядове вікно в кришці хлібопічки, що дозволяє бачити вміст робочої камери, не відкриваючи кришку. Через таке вікно дуже зручно стежити за процесом приготування, особливо якщо приготування йде по нестандартної рецептурою і стан продукту необхідно постійно контролювати.