Поради від АССОЛЬ: обираємо кавоварку
Пити каву вдома, немов із кав’ярні – неймовірне задоволення. Але треба знати як правильно обирати кавоварку для дому, аби уникнути неприємних казусів. Ми підготували цю публікацію, аби допомогти визначитися із вибором.
Типи кавоварок і кавових апаратів
Від типу кавоварки залежить якість приготованої кави.
Кавоварка еспресо-найпопулярніший тип подібних пристроїв. Цей вид кавоварок можна також розділити на два підвиди: парові (StreamEspresso) і помпові (PumpEspresso).
Кава-машина еспресо працює на основі водяної пари (парові) або сильно розігрітої води (помпові), яка під тиском протискається через каву.
Загальний принцип роботи парової кавоварки еспресо має такий вигляд: воду заливають в резервуар, там вона нагрівається до 100℃ і випаровується, перетворюючись на пару. Ця пара під тиском протискається через ріжок з набраною кавою і, остигаючи, виливається назад в чашку у вигляді рідини.
У помпової моделі вода з резервуару перекачується у спеціальний бойлер, нагрівається там до 87-90℃, і продавлюється насосом з тиском близько через каву в ріжку.
Ми радимо купувати радше помпову кавоварку. У ній відсутня фаза переходу води в пару, вода гріється до оптимальної для кави температури, і продавлюється під великим тиском. Помпова кавоварка еспресо дає більш насичений смак і аромат порівняно з паровою кавоваркою еспресо.
Як відрізнити два підтипи кавоварок?
За тиском: відмітка у 15 бар є певним вододілом між двома типами. Все, що менше 15 бар – це, швидше за все, парова кавомашина, більше 15 бар – помпова кавоварка. Такі кавоварки легко відрізнити за зовнішнім виглядом: парові моделі зазвичай мають велику кришку з клапаном на резервуарі для води. Помпові моделі зазвичай мають просту кришку, адже весь тиск створюється в окремому резервуарі всередині пристрою. Ще одне: помпові моделі складніші і дорожчі.
Щодо ріжка. Відсік для ріжка, а краще увесь ріжок мають бути металевими.
Види кавоварок
Крапельна кавоварка – другий за популярністю тип кавоварок. Це дві посудини, між якими розташований відсік з кавою. Чиста вода набирається з першої посудини, прогрівається до температури близько 90℃ і капає на каву (звідси й назва цього типу), а просочившись через неї – стікає в нижню ємність, що нагадує скляний чайник з ручкою. Серед переваг крапельних кавоварок – можливість приготування великої кількості кави за один цикл. За наявності підігріву або посудини-термоса безперервним буде і процес розливу кави. У крапельних кавоварок чимало мінусів, головний з яких – не дуже смачна кава, адже краплі не завжди можуть “витягнути” весь смак і запах з кави.
Розкриємо вам маленьку хитрість – обирайте модель з меншою потужністю: тоді вода нагріватиметься і протікати повільніше, а кава вийде більш насиченою.
Гейзерна кавоварка – під час нагрівання вода випаровується і під тиском пари (або у вигляді пари) піднімається вгору, проходячи через ємність з кавою. У верхній посудині вода і водяна пара знову збираються в рідину, перетворюючись в напій із кави. Така кавоварка у своїй роботі нагадує природний гейзер.
Головний плюс – хороший і насичений смак кави; можливість заварювання будь-яких напоїв (трав’яний чай, напої з сушених ягід). Головний мінус – складність експлуатації (багато відсіків, трубочок, судин); складність очищення всіх деталей.
Капсульна кавоварка – це всі кавоварки, які використовують каву, спресовану у капсули або в пакетики-чалді. Такі кавоварки пробивають капсулу гострим носиком, заливають туди воду, а з капсули прямо в чашку виливається готова кава.
У випадку з пакетиками-чалді каву у кавоварку не засипають, а кладуть у вигляді пакетика. Пакетики та кавоварки різних виробників не сумісні.
У цих капсулах або пакетиках криється і головний плюс, і головний мінус: все швидко та зручно, але каву можна пити тільки ту, що приготована і заправлена заздалегідь, ніяких відхилень від варіації смаку або аромату кави.
Електротурка – звичайна кавова туркаіз встановленим знизу нагрівальним елементом. Це заміна турки у будинках без газової плити.
Комбінована кавоварка – це кавовий апарат, який поєднує в собі відразу декілька типів розглянутих вище кавоварок. Часто одним з типів є кавоварка для приготування кави в капсулах або пакетиках-чалді.
А чим відрізняється кавоварка від кавового апарату? У чому їхня різниця, порівняно з кава-машиною? У функціях.
Функціональні особливості
Вважають, що кавовий апарат або кава-машина можуть приготувати каву в повністю автоматичному режимі.А, отже, для перемелювання зерен кави цей пристрій повинен мати кавомолку.Незайвим буде і автоматична система очищення пристрою.
Ще одна популярна функція – контроль міцності напою. Це управління швидкістю протікання пари або рідини через каву: швидше – кава виходить більш легкою; повільніше – кава виходить міцною та насиченою.
Для крапельних кавоварок актуальний контейнер-термос – він дозволить довго підтримувати приготовану каву гарячою.
Переглянути асортимент наших кавоварок ви можете на сайті. А у магазинах наші продавці-консультанти допоможуть вам обрати найкращу модель кава-машини та простими словами розкажуть про складне.
АССОЛЬ – магазин техніки для всієї родини