Майже гриль, але не зовсім..
В даному огляді ми розглянемо контактні грилі, оснащені панелями, на яких, власне, і відбувається приготування продуктів. За кадром залишаться такі специфічні і нішеві прилади, як електрошашличниці (прилади для приготування шашлику на рожні) і аерогрилі (прилади конкуруючі, скоріше, з духовками, ніж з контактними грилями).
Почнемо ж ми розмову з «молодших братів» контактних грилів - електричних Бутербродницях, вафельниці і приладів для випічки. Всі вони, за своєю суттю, є менш потужним аналогом повноцінних контактних грилів, і призначені для виконання досить вузького спектра завдань.
Електрична бутербродниця, наприклад, добре знайома практично всім. Цей невеликий «гриль» потужністю близько 700-800 Вт призначений виключно для приготування гарячих бутербродів, що є його слабкою і сильною стороною одночасно: така бутербродниця навряд чи дозволить відкрити нові кулінарні горизонти, зате зі своїм завданням впорається, швидше за все, на відмінно. Та й місця на кухні такий гаджет займає небагато.
«Просунутим» варіантом подібних грилів є прилади для приготування всілякої випічки - пончиків, вафель, горішків з тіста і т. П. Простіші моделі таких гаджетів мають незнімні панелі і призначені для приготування одного типу продукту.
Просунуті - дозволяють змінювати панелі і таким чином готувати різну випічку. Додаткові панелі при цьому можуть або входити в комплект поставки, або продавати окремо, що дозволяє користувачеві самостійно вибрати потрібні форми в залежності від власних потреб, але в підсумку може істотно позначитися на підсумковій вартості всього комплекту.
Однак перейдемо безпосередньо до теми нашого огляду - до повноцінних грилям.
Контактні грилі: принцип вибору
Домашні контактні грилі дуже схожі між собою: вони мають дві панелі, одна з яких закріплюється на відкидається кришці. Під панеллю ховається нагрівальний елемент і датчик температури. Панель управління, як правило, складається з ручок регулювання температури і таймера (хоча тут можливі варіанти).
Такий гриль підійде для приготування м'яса, риби і птиці, з легкістю впорається з гарячими бутербродами і домашньої шаверми, дозволить запекти овочі і посмажити коржі.
Відмінності між різними моделями полягають в ряді характеристик, кожна з яких істотно впливає як на можливості приладу, так і на загальне зручність в експлуатації. Давайте перерахуємо основні характеристики і розберемося, як і на що вони впливають.
Потужність контактного гриля і безпосередньо пов'язана з нею максимальна температура нагріву - ключові параметри, від яких залежить, як швидко прилад нагріється до робочої температури, і наскільки добре він впорається з її підтримкою в процесі приготування.
Брак потужності призведе до того, що панелі гриля будуть нагріватися недостатньо швидко (що в принципі не дуже страшно), а також до того, що після приміщення продуктів в гриль, температура істотно просяде (а ось це вже зовсім недобре, особливо для приготування стейків) .
У повноцінних побутових грилів потужність становить близько Потужність 2000 Вт. Саме на такий рівень потужності ми рекомендували б орієнтуватися в разі, якщо ви хочете отримати гарантовано непоганий результат незалежно від типу продукту, призначеного для смаження. Благо, таку потужність можна зустріти і у відносно недорогих моделей.
Вибір гриля істотно меншої потужності - завжди компроміс, на який краще не йти без гострої необхідності і повного усвідомлення того, навіщо вам взагалі це потрібно.
Максимальна температура, яку може підтримувати гриль, як правило, вказана в поданій документації. Щоб бути впевненим у тому, що гриль адекватно впорається з будь-яким типом продукту, він повинен розвивати температуру в 230-240 ° C. Більше не потрібно. Менше - погано.
Переважна більшість виробників чесно вказують і потужність, і максимальну робочу температуру гриля, хоча нам іноді зустрічалися і недобросовісні продавці, чиї прилади виявлялися істотно «слабкіше» заявлених характеристик. Загалом, це той самий випадок, коли має сенс звернутися до такого поняття, як «довіру бренду»: серйозні виробники можуть випустити не надто вдалу модель, але її характеристики будуть вказані чесно.
Типи панелей
Знімні або незнімні:
Панелі у контактних грилів бувають знімні (у більш дорогих моделей) або незнімні (у дешевших). У разі, якщо немає необхідності заощадити, ми однозначно рекомендуємо зупинити свій вибір на знімних панелях: вони кріпляться до корпусу приладу за допомогою спеціальних засувок і без праці «відщіпає» натисканням на спеціальну кнопку.
Такі панелі не тільки простіше у догляді (вимити панель під струменем води набагато зручніше, ніж протирати її безпосередньо на грилі, намагаючись не залити брудною водою корпус приладу), але також їх простіше замінити в разі пошкодження (наприклад, якщо виявився порушений захисний антипригарний шар) . Запасні панелі для актуальних моделей доступні для придбання в сервісних центрах.
Простота в догляді
Гриль - легко брудниться прилад, а підготовка в ньому пов'язане з появою бризок жиру і пригорає частинок продукту. А отже, догляд за таким приладом - питання важливий, адже очищати гриль доведеться після кожного використання.
Вибираючи гриль, потрібно звернути увагу на наявність спеціального контейнера для збору надлишків жиру і вологи. Доступ до такого контейнера повинен бути простим, а сам контейнер - з легкістю вилучатись і встановлюватися назад.
Наявність знімних панелей і відсутність щілин між панелями і корпусом гриля істотно полегшить процес догляду за грилем: відмивати незнімні панелі - задоволення сумнівне.
Нарешті, варто відзначити, що багато грилі мають неприємну звичку бризкатися маслом на навколишні предмети і на зовнішні елементи корпусу (зокрема - на власну панель управління). Такий варіант також слід мати на увазі, а отже - чим простіше виглядає корпусу гриля, і чим менше у нього схронів і щілин, куди може забитися бруд, тим краще.
Висновки
Підводячи підсумок розмови про побутові контактних грилях, давайте підсумуємо сказане вище.
Отже, вибираючи гриль для будинку, потрібно визначитися з наступними речами:
- Які продукти ви збираєтеся готувати? Можливо, немає необхідності в придбанні повноцінного гриля наприклад, якщо ваші завдання обмежуються приготуванням гарячих бутербродів або вафель.
- При покупці повноцінного гриля не потрібно економити на потужності: 2 кіловати необхідна і достатня потужність для побутового гриля, що гарантує, що він впорається навіть з самими великими шматками м'яса.
- Для більшості завдань буде досить гриля з механічним управлінням. Якщо ж ви є прихильником автоматизації процесу, то має сенс звернути увагу на грилі з наявністю вбудованих програм і автоматичним визначенням товщини шматка м'яса.
- Простота в догляді за грилем це важливо. Ми б не рекомендували розглядати грилі з незнімними панелями або не мають контейнера для збору надлишків вологи і жиру. Вибираючи серед інших моделей, рекомендуємо звернути увагу на відсутність затишних місць в корпусі, в які можуть потрапити бризки масла або інші частинки. Чим простіше виглядає корпус гриля, тим простіше його буде очищати, і навпаки: чим більше буде на корпусі декоративних елементів, тим складніше буде його відмити.