Каталог Товарів
0
Порівняти
Порівняння товарів
Список порівнянь порожній
0
Вподобане
Вподобане
Список бажань порожній
0
0 грн.
Корзина
Корзина
У кошику порожньо!

Цікаве від АССОЛЬ

Дата публікації: 04.01.2021
Просмотров: 114
Цікаве від АССОЛЬ

Цікаве від АССОЛЬ: чого ви не знали про Різдво Христове?

7 січня православний світ відзначатиме свято Різдва Христового. Це одне з найголовніших християнських свят, що знаменує народження Ісуса Христа — Сина Божого.

Чому на Святий вечір потрібно готувати саме 12 пісних страв? Коли можна співати колядки та які особливі обряди святкування існують в різних регіонах України?

Досліджуймо разом з АССОЛЬ.

Як українці відзначають Святвечір?

    Різдвяне святкування починається ще ввечері 6 січня. Вечір напередодні Різдва називають Святим або Надвечір’ям Різдва Христового. У цей день всі члени родини мають бути вдома, допомагати один одному під час святкових приготувань.

За звичаєм до свята господині ретельно прибирали в будинку, вибілювали помешкання, застеляли нові або чисто випрані скатерки й рушники, намагалися підготувати новий одяг для всіх членів родини. Із воску власної пасіки люди виготовляли святкові свічки, приказуючи спеціальні замовляння й молитви.

Удосвіта 6 січня господиня розпочинала приготування дванадцяти страв, що символізують дванадцять апостолів. Оскільки Різдву передує тривалий сорокаденний піст, всі страви Святої вечері мають бути пісними.

Головною різдвяною стравою є кутя — пшенична або ячмінна каша, змішана з родзинками, маком, медом і горіхами. Також на столі обов’язково має стояти узвар.

Важливим різдвяним обрядом на Святий вечір є оформлення столу. Традиційно його застеляють свіжим сіном або соломою, зверху насипають трохи зерна й покривають скатертиною. По кутках столу під скатертину кладуть по зубчику часнику, який буде оберігати сім’ю від хвороб та злих сил.

На почесному місці в домі повинен стояти Дідух — житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує урожай та добробут і є оберегом роду. Традиція ставити дідуха на Святу вечерю тягнеться ще з часів язичництва, хоча в сучасній Україні вона збереглася тільки у західних областях України.

Сідати за святковий стіл необхідно з появою першої зірки, що символізує народження Ісуса. Святий Вечір традиційно розпочинається молитвою за здоров’я живих і упокій мертвих. Господар першим сідає за стіл, запалює різдвяну свічку й благословляє вечерю, після чого куштує кутю і роздає її родині.

Після куті вже можна переходити до інших страв — риби, грибів, борщу, вареників, тушкованої капусти, картоплі, узвару тощо. У різних регіонах України набір страв для Святої вечері є різним, але їхня кількість залишається сталою. Під час трапези за столом ні в якому разі не можна лаятися та сперечатися.

    Різдвяні свята в Україні, за язичницькою традицією, пов’язані із культом предків та вшануванням душ померлих. Тож після Святої вечері українці залишають по ложці кожної страви для духів померлих родичів (у деяких регіонах взагалі не прибирають зі столу) або ставлять для них кутю на підвіконня.

 Яких традицій дотримуються українці в перший день Різдва?

    Вранці 7 січня люди радісно вітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь чують — «Славімо його!». У цей день прийнято ходити до церкви на святкову молитву, а також в гості до родичів.

Дід час різдвяних гостин люди вже не обмежуються пісною їжею. На стіл у цей день кладуть шинку, ковбасу, яйця, холодець тощо.

Обов’язковою різдвяною традицією є колядування — звичай, під час якого групи колядників піснями славлять господарів. Найчастіше в таких піснях звучать побажання щастя, здоров’я та достатку. По закінченню співу, господарі виносять колядникам солодощі або гроші.

Традиційно в Україні колядують діти, дорослі парубки та дівчата (у Галичині інколи ще й ґазди). А от починають колядувати не в усіх місцевостях одночасно:

● на Покутті діти ідуть колядувати вже у Святий Вечір;

● у Слобідській Україні та на Гуцульщині — у перший день Різдва, після того, як у церкві закінчиться Богослужіння;

●на Західному Поділлі — вранці на другий день свят.

Вважають, що більше колядників відвідає оселю, то щедрішим буде для родини рік.

Давнім та унікальним різдвяним звичаєм є ходіння з вертепом, здебільшого поширене в Західній Україні.

Вертеп — це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений у спеціальному коробі (маленькому ящику), у якому показували вистави, розділені на дві частини. У першій — розігрували сцени, пов’язані з народженням Христа й біблійними персонажами. Друга (світська) — описувала історії з життя людей.

Неодмінний атрибут вертепу — різдвяна зірка. Її вважають символом радості, саме вона несе новину про народження Ісуса.

Варто зазначити, що традиції святкування Різдва в Україні не обмежуються статичним вертепом з ляльками. Великої популярності в нашій країні набув і живий вертеп, у якому ролі різних персонажів виконують живі люди.

Ще однією традицією святкування Різдва в Україні є ворожіння. Вважалося, що в цей день воно найправдивіше, оскільки межі між світами живих і мертвих стають найбільш тонкими, і потойбічні сили проникають у людський світ, відкриваючи таємниці майбутнього.

    Ворожінням займалися переважно дівчата. Вони ворожили на добрий врожай, погоду, багатство, а найбільше — на заміжжя.

Крім того, українці дотримуються давньої традиції миритися в цей день, пробачати один одному образи.

    Які особливості святкування Різдва існують в різних регіонах України?

    Існують певні традиції святкування, що відрізняються в різних регіонах України.

Так, у гірських регіонах переддень Різдва називають Корочуном. Така назва сформувалася під впливом Угорщини. Окрім традиційної куті тут обов’язковою стравою є святковий калач, який має також назву корочун (або ще крочун).

Цікавим фактом є те, що в низинних районах Закарпаття куті не варять. А роблять бобальки — кульки з тіста, які запікають, а потім ще тримають на пару. Коли вони готові, то їх посипають маком чи горішками. Саме з них і починається Свята вечеря.

На Гуцульщині (сучасні регіони Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей) Святвечір у давнину розпочинався дуже містично. Господар зі старшим сином або дружиною брали хліб, ложку меду, кутю, ладан і свічку й обходили свою домівку тричі за сонцем. Після обряду обсипали територію довкола дому маком, а біля порога клали часник і сокиру. Це робили для того, щоб вберегти будинок від злих духів.

На Галичині (сучасні регіони Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей) перед святом у дім заносили плуг або ярмо. Вважали, що вони принесуть сім’ї щастя.

У деяких районах Львівщини й досі плетуть солом’яних павуків і підвішують над входом або перед іконою. Вважали: якщо жінка не має дітей, то вона має постояти під цими павучками. Тоді наступного року діти обов’язково з’являться.

На Поліссі (північні райони Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей) немає традиції ставити на стіл 12 страв. А от кутю господині в основному готували з ячменю. Діти-поліщуки в давнину напередодні Святвечора обв’язували соломою стовбури груші, які вважали символом садовини.

На Буковині (західна частина Чернівецької області) за стіл сідають дуже рано, щоб після Святого вечора діти не боялись ходити колядувати. Перед вечерею господар просить у молитві того, чого не вистачає сім’ї. А тарілку з-під першої страви, яку з’їли, колись перевертали, щоб квочки добре несли яйця.

На відміну від інших регіонів, на Черкащині та Київщині кутю на покуть відносили жінки. Після цього обряду хазяйка дому підходила до своїх діток і трохи скубала їх за чубчики із словами «Чуб-чуб». Це робили для того, щоб квочки неслись, а курчата були чубатими.

Кутю в Східній Україні варять з рису. А ще на столі тут обов’язково мають бути пироги (вареники).

На Півдні України досі збереглася традиція відносити святу вечерю своїм хрещеним. Зазвичай у кошику несуть трохи куті, калачі, цукерки. Ті, своєю чергою, дають діткам гроші й солодощі. Окрім того, раніше на Півдні України була ще й така різдвяна традиція: заможні люди відвідували притулки й робили подарунки бідним.

Звісно, зараз деякі традиції забулися та загубилися в часі. Хоча в багатьох регіонах і досі можна зустріти особливий колорит українського святкування Різдва.

І однією з найкращих традицій, якої досі дотримуються більшість українців на Різдво, є проведення часу з родиною. Тож не забувайте в цей день про своїх рідних, започатковуйте власні різдвяні традиції та насолоджуйтеся святом.

А порядок на кухні, під час приготування святкових страв та затишоу у домі вам допоможуть створитидивайси від АССОЛЬ, з розділу https://assol.in.ua/posuda/

Гарних свят!

АССОЛЬ – техніка для всієї родини

Поділитися:
Залиште свій відгук!
Залиште відгук про статтю
Популярні статті
Доставимо безкоштовно
19.03.2020
Доставимо безкоштовно
..
РОЗСТРОЧКА НА ВЕСЬ ТОВАР ДО 24 МІСЯЦІВ
24.09.2020
РОЗСТРОЧКА НА ВЕСЬ ТОВАР ДО 24 МІСЯЦІВ
        БЕРИ У РОЗСТРОЧКУ ВСЕ ЩО ХОЧЕШ НА 24 МІСЯЦІ!  ..
Щасливі години
29.04.2020
Щасливі години
ЛІТНІЙ КУПЛЯЙ від АССОЛЬ!Заводь будільнік!Тільки 3 дні – п’ятниця, субота, неділя, з 10:00 по 14:00!Кондиціонер Grunhelm - 4599грн  ̶6̶9̶9̶9̶ грнВентилятор Grunhelm -&nbs..
ВІДКРИТТЯ НОВОГО МАГАЗИНУ В МІСТІ ВІЛЬНОГІРСЬК
03.12.2020
ВІДКРИТТЯ НОВОГО МАГАЗИНУ В МІСТІ ВІЛЬНОГІРСЬК
  ВІДКРИТТЯ НОВОГО МАГАЗИНУ В МІСТІ ВІЛЬНОГІРСЬК З 14 по 20 грудня ⠀ Грандіозне відкриття магазину техніки для всієї родини Ассоль, в центрі міста ⠀ В день відкриття перші 3 товари..
ТОТАЛЬНИЙ РОЗПРОДАЖ
08.10.2020
ТОТАЛЬНИЙ РОЗПРОДАЖ
Тільки 4 дні! з 8.10 по 11.10  ТОТАЛЬНИЙ РОЗПРОДАЖ від АССОЛЬ! РЕАЛЬНІ ЗНИЖКИ до -25% ►Електрочайник Reca RKS217S — 99 грн 199 грн ►Тепловентилятор Ardesto FHJ2000W — 199 грн..
Грандіозне відкриття магазину АССОЛЬ в м. Оріхів
18.01.2021
Грандіозне відкриття магазину АССОЛЬ в м. Оріхів
ОРІХІВ! З 1 ДО 14 ЛЮТОГО! Грандіозне відкриття магазину техніки для всієї родини АССОЛЬ! ●Чому таке не можна пропустити?● Бо АССОЛЬ розігрує купу призів, серед яких смартфон, теле..
Знижки до -25% Переяслав-Хмельницький
30.07.2020
Знижки до -25% Переяслав-Хмельницький
Переяслав-ХмельницькийЛише два дні 30 та 31 липняОбвал цін до -25 %За адресою: Вул. Богдана Хмельницького 129 +38 (063) 260 54 63 Ассоль з турботою про вас!..
м. Балта ГРАНДІОЗНЕ ВІДКРИТТЯ з 3 по 9 серпня
22.07.2020
м. Балта ГРАНДІОЗНЕ ВІДКРИТТЯ з 3 по 9 серпня
Балта!⠀З 3 по 9 серпня⠀Грандіозне відкриття магазину техніки для всієї родини Ассоль, в центрі міста⠀ Протягом тижня, кожного ранку перші 20 покупців гарантовано отримують у подарунок сковорідку⠀..
Розмір має значення
19.08.2019
Розмір має значення
* {box-sizing: border-box} body {font-family: Verdana, sans-serif; margin:0} .mySlides {display: none} img {vertical-align: middle;} /* Slideshow container */ .slideshow-container { max-wi..